Regisseur op de set van arbeidsmarkt en onderwijs

Backstage

WEDSTRIJD GOUDEN AUTOSLEUTELHANGER

Op donderdag 18 mei 2018 organiseert TRAXIO i.s.m. EDUCAM, EDUCAM Training Center Lokeren en invoerder TOYOTA België de bekende wedstrijd “Gouden Autosleutelhanger”. Dit jaar is deze jaarlijkse wedstrijd tussen de beste autotechnici van het land aan verandering toe. Waarom? Om meer studenten te bereiken en hen een echt opleidingstraject te geven…

Wil u hierover meer weten? Kom dan op 20 november om 12u naar de Club des V., Kersbeeklaan 280, 1190 Brussel. In dit sympathieke kader voor autoliefhebbers zullen TRAXIO en EDUCAM u het vernieuwde concept voorstellen. U krijgt ook de mogelijkheid om u ter plaatse in te schrijven voor de vernieuwde Gouden Autosleutelhanger.

Kan u niet komen maar wenst u meer informatie en/of uw school in te schrijven? Neem contact met ilse.zurinckx@traxio.be
 

Programma 20 november 2017

12u00   Onthaal & lunch

12u40   Nieuw concept Gouden Autosleutelhanger

13h00   Uitleg programma & regels

13u30   Sponsor 2018

14h00   Q&A
 

Meer info en inschrijven

 

FOOD@WORK LIVE

Op 23 november 2017 organiseert de Academie voor de Toekomst samen met het sectorfonds voor de voedingsindustrie Alimento, RESOC Midwest en heel wat andere partners de 4de editie van Food@Work LIVE in het Huis van de Voeding. 

Meer info en inschrijven

 

VDAB LANCEERT SCHOOLVERLATERSTOOL

Twijfelen je leerlingen over welke studierichting ze kunnen kiezen? Wil je weten welke opleidingen de beste kansen op de arbeidsmarkt bieden? Zie je door de 'studiebomen' het bos niet meer en wil je je leerlingen ondersteunen met relevante informatie? Wil je weten hoe de verschillende opleidingen uit het Vlaams onderwijs aansluiten op de arbeidsmarkt? 

Het antwoord op deze en nog veel meer andere vragen vind je voortaan in de nieuwe en superhandige schoolverlatersstudie van VDAB.

Naar de tool!

 

TECHCLASS 2018 NODIGT LEERLINGEN EN LEERKRACHTEN UIT OP DE WERKVLOER

In een steeds sneller veranderende wereld willen we jongeren zo dicht mogelijk in contact brengen met de boeiende wereld van Science, Technologie, Engineering and Mathematics  (STEM). En hoe kunnen we dat beter doen dan hen naar ondernemingen te brengen die hier dagdagelijks mee bezig zijn?  

Daarom organiseert UNIZO Onderwijs &Ondernemen Techclass! Ondernemers kunnen de deuren van hun bedrijf opengooien wanneer dat voor hen best past, ergens tussen 8 januari en 29 maart 2018.  Door jongeren beroepen te tonen in een bedrijfscontext, leren ze de juiste studie- of beroepskeuze te maken. Maar we willen nog een stapje verder gaan!  Uit de voorgaande edities van Techclass blijkt dat zelf dingen mogen doen, jongeren helpt om de getoonde processen beter te begrijpen. Dat bracht ons op het idee om  leerkrachten de mogelijkheid te bieden les te geven in een bedrijf, voorbeelden zijn legio : een labo waar een les scheikunde kan doorgaan. Of een magazijn waar de principes van opslagbeheer kunnen uitgelegd worden. Of een les economie of zelfs aardrijkunde in uw exportbedrijf. 

Doe mee aan Techclass van 8 januari 2018 tot 29 maart 2018 want wat je leert op de werkvloer kan je niet leren op school !

Bedrijven kunnen zich vanaf 9 november 2017 inschrijven via www.ondernemendeschool.be

Scholen kunnen zich vanaf 20 november 2017 Inschrijven via www.ondernemendeschool.be

Voor vragen contacteer Dirk : dirk.braeckevelt@unizo.be 

 

TECHNIEK IN EVOLUTIE

"Techniek in evolutie" is jaarlijks het traditionele moment om de elektro-sector in de regio samen te brengen. Syntra West en SBM zorgen telkens voor een boeiend en actueel programma met verschillende sessies. Naast de interesse vanuit de residentiële sector bleek de interesse ook groot vanuit de industriële sector.

Er worden voordrachten voorzien rond actuele thema’s m.b.t. Augmented & virtual reality, toepassingen van drones in techniek, opslag van energie, … Daarnaast zullen wij ook sessies voorzien in storingzoeken, CO2 koeling, wetgeving AREI en ontwerp van machines.

Tijdens deze sessies wordt de kans tot interactie mogelijk gemaakt. Dit alles wordt georganiseerd in een aangenaam kader.

Meer info en inschrijven

  

ONTDEK HOE JE LAATSTEJAARS KAN HELPEN BIJ HUN OVERSTAP NAAR DE ARBEIDSMARKT

In het voorjaar van 2018 biedt VDAB een reeks trainingssessies aan waarin leerkrachten ASO, BSO, TSO, BuSO, deeltijds of volwassenenonderwijs én CLB-medewerkers leren hoe ze leerlingen op weg helpen rond vijf loopbaangerelateerde vragen: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, wie kan me helpen en hoe pak ik het aan? 

VDAB ondersteunt de leerkrachten met informatie en concrete oefeningen waarmee ze later aan de slag kunnen in de lessen (bv. Engels, Nederlands, geschiedenis of PAV). 

Meer info

 

BELGIAN RAILWAYS COMPETITION FOR TECHNICIANS

Infrabel en NMBS lanceren voor de zevende keer de BERT-uitdaging voor leerlingen van de derde graad technisch- en beroepsonderwijs. De uitdaging van dit schooljaar luidt: "Ontwikkel een “Train Alert” systeem dat reizigers op het perron waarschuwt voor doorrijdende treinen." 

Geïnteresseerd? Doe mee aan de BERT-wedstrijd en help het Belgische spoornet veiliger te maken!

Kom naar de kick off op woensdag- namiddag 11 oktober 2017 in Train@Rail (vlakbij station Brussel-Centraal). 

Meer info

 

STAGE LOPEN BIJ DE LIJN?

Op zoek naar een stageplaats voor je leerlingen bij De Lijn? Op de jobsite van De Lijn vind je zowel stageplaatsen voor bustechnici als voor logistieke medewerkers. 

Meer info

 

MOBILITY OF THE FUTURE

Op 22 en 23 februari 2018 organiseert Diagnose Car het event Mobility of the Future. 

Op 22 februari, tijdens de onderwijsdag, ligt de focus op STEM-leerlingen, leerlingen automechanica en carrosserie, studenten hoger onderwijs en leerkrachten. Tijdens deze dag kunnen ze, via workshops, sprekersessies en een expo de nieuwe technologieën in de mobiliteit beleven. Op 23 februari richt het event zich via workshops en sprekersessies tot de professionals. 

Diagnose Car bekijkt graag samen met de leerkrachten hoe ze de scholen het best kunnen verwelkomen tijdens het event. Wie voorstellen heeft, kan die formuleren! 

Voorstellen of vragen kunnen gericht worden tot Jasper Goyvaerts via jasper@wecocreate.co of 0498 70 11 21.

 

PADVINDER WIJST JE DE WEG

Ben jij een jongerenbegeleider die het liefst je jongeren op maat begeleidt? 
Vind jij het bespreken van persoonlijke kenmerken met jongeren soms ook een uitdaging?
Stel jij jezelf wel eens de vraag welke begeleidingsaanpak het best werkt?

Maak kennis met Padvinder, ontwikkeld door Mentor vzw, op maandag 23 oktober 2017 in JC Tranzit in Kortrijk. 
 

 

VLAJO BRENGT ONDERNEMERS VOOR DE KLAS

Tijdens Vlajo Ondernemers voor de Klas gaat een ondernemer gedurende 2 uur in dialoog met jongeren. Op die manier krijgen leerlingen/studenten een beter zicht op het reilen en zeilen in het bedrijfsleven.

Resultaat? Zelfzekere jongeren met meer gerichte en dus betere toekomstperspectieven!

Vlajo Ondernemers voor de Klas slaat niet alleen een brug tussen onderwijs en bedrijfsleven, maar staat ook voor persoonlijke ontwikkeling, mét een hoge FUN-factor. Een niet te missen gelegenheid voor je leerlingen/studenten!

Noteer alvast de nieuwe datum in je schoolkalender: 15 januari tot 9 maart 2018.

Interesse? Stuur een mail naar wendy.smets@vlajo.org met je schoolgegevens (volledig adres) en studierichting(en) waarmee je graag deelneemt.

 

VDAB DUAAL LEREN BIJBLIJFSESSIE

VDAB organiseert maandelijks bijblijfsessies waarbij een VDAB-gerelateerd thema gecombineerd wordt met een sociaal-juridisch thema van het sociaal secretariaat. Tijdens de bijblijfsessie van 20 juni 2017 (Zedelgem) komt duaal leren aan bod. Samen met een spreker van Syntra West wordt duaal leren in de kijker gezet en verder toegelicht. 

Meer info en inschrijven

 

TECHNOPOLIS PITCH&PLAY

Ben je op zoek naar een spannend, gedurfd, creatief en vooral heel leerrijk project waarbij je al spelend de vakoverschrijdende eindtermen voor de 3de graad secundair onderwijs bereikt?

Doe dan volgend schooljaar mee aan een fantastische wedstrijd voor de talenten van morgen: ‘Pitch and Play – Bedenk met jouw klas de volgende Technopolis-exhibit’.

Meer info en inschrijven

 

VDAB SCHOOLVERLATERSSTUDIE 2016

VDAB publiceerde zijn jaarljkse schoolverlatersstudie, waarin de tewerkstellingskansen van de Vlaamse schoolverlaters onder de loep genomen worden. Als belangrijkste conclusies noteren we dat:

  • Het aandeel schoolverlaters dat 1 jaar na het schoolverlaten werkzoekend is, in juni 2016 het laagste was in 5 jaar tijd. In West-Vlaanderen bedroeg dat aandeel 8,7% t.o.v. een Vlaams gemiddelde van 11%.
  • Het aandeel schoolverlaters dat zonder enige kwalificatie de arbeidsmarkt betreedt, stabiliseert.
  • Een 7de jaar BSO3 of TSO3 meer dan de moeite loont, vooral binnen STEM-opleidingen. 
  • Nog steeds meer mannen dan vrouwen voor een STEM-opleiding kiezen en dat deze mannelijke STEM’ers ook vlotter doorstromen naar de arbeidsmarkt dan niet-STEM’ers.
Wie meer wil weten over hoe schoolverlaters aansluiting vinden met de arbeidsmarkt, kan het volledige rapport en de detailgegevens nalezen op de website van VDAB

 

ONDERWIJSSPIEGEL 2017

De onderwijsinspectie stelde op 25 april 2017 haar jaarlijkse rapport voor: de Onderwijsspiegel 2017. Je leest er de bevindingen van de onderwijsinspectie tijdens haar doorlichtingen, onderzoeken en andere opdrachten in het schooljaar 2015-2016. 
Meer info

 

JE GIP IS EEN PRIJS WAARD!

Howest daagt leerlingen die een GIP maken uit om deel te nemen aan de GIP awards en een mooie prijs in de wacht te slepen. Deelnemen kan nog t.e.m. 6 juni 2017. 
Meer info

 

DUAALLEREN.ORG

Je bent een bedrijf, eenschool, een mentor en je wil starten met duaal leren maar je weet niet goed waar begonnen? Voka ontwikkelde een platform waar alle betrokken partijen elkaar treffen en waar je een handig plan van aanpak kunt vinden.
Meer info

 

YOUNG TALENT IN ACTION

Op 2 oktober 2017 organiseert VBO-FEB "Young Talent in Action", een forum waar jongeren en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren. Centrale doelstelling: jongeren beter wegwijs maken in onze arbeidsmarkt. 
Meer info

 

STUDIEKEUZETOOL COLUMBUS

In 2016 gaf minister Crevits de opdracht tot de ontwikkeling van een nieuwe studiekeuzetool, Columbus, die leerlingen meer inzicht moet bieden in het studiekeuzeproces. 

Tijdens de studiedag 'Columbus uit de startblokken' op 1 juni in het Vlaams Parlement blikt men terug op de twee uitgevoerde proefafnames, maakt men een stand van zaken en gooit men een blik op de toekomst.
Meer info en inschrijven

 

MYMACHINE, MAAKVAKANTIE VOOR LEERKRACHTEN

Je bent (toekomstig) leerkracht en wil deze zomer de ontwerper in jezelf naar boven laten komen? Grijp je kans om een eigen droom, of schoolproject, te exploreren van idee tot conceptueel prototype.

Howest organiseert 'MyMachine' van 21 t.e.m. 23 augustus 2017, een driedaagse maakvakantie voor leerkrachten LO en SO. 
Meer info en inschrijven

 

BEREID JE LEERLINGEN VOOR OP DE ARBEIDSMARKT

Op het einde van het schooljaar zetten heel wat jongeren hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. VDAB ondersteunt onderwijsprofessionals in 4 trainingssessies om deze jongeren hierop goed voor te bereiden. Benieuwd naar de inhoud van de modules? Neem snel een kijkje op vdab.be/onderwijs/trainingssessies

 

 

SOFT SKILLS VOOR JONGEREN


Jongeren klaarstomen voor de arbeidsmarkt, het blijft een uitdaging. Om de soft skills van jongeren en de verwachtingen van werkgevers hierover beter op elkaar af te stemmen, ontwikkelde het Vormingsfons voor Uitzendkrachten (VFU) een online tool op maat van jongeren. Test de tool zelf uit op het VFU-event in Gent op 24 april 2017.

Inschrijven

 

 

BEROEPEN IN CIJFERS - VDAB

 

VDAB lanceerde "Beroepen in cijfers", een handig instrument voor wie op zoek is naar arbeidsmarktinfo over specifieke beroepen. Vacaturecijfers, info over knelpuntkarakter, ... worden gebundeld in een gebruiksvriendelijke interface met kaarten en interactieve grafieken.

Ontdek de tool!

 

 

LANCERING VERANDERWIJS.NU

 

Op 29 maart 2017 wordt Veranderwijs.nu gelanceerd, een platform dat enthousiaste pioniers samenbrengt en inspireert om innovatieve antwoorden te formuleren op de vele veranderingen in het onderwijslandschap. Maak kennis met Veranderwijs.nu op het lanceringsevenement.

Meer info en inschrijven

 

 

TOOLS4SCHOOLS

 

Op woensdag 5 april kunnen leerkrachten van het kleuter- t.e.m. de eerste graad van het secundair onderwijs kennis maken met boeiende leerstrategieën en de nieuwste educatieve materialen op de Tools4Schools-onderwijsbeurs in Kortrijk Xpo.

Alle info en inschrijven via: www.tools4schools.be

 

 

DISCOVER METAL-ALLIANCE.BE AWARD

 

Van 22 tot en met 24 maart 2017 vindt MTMS 2017, de technologiebeurs voor de bewerking en transformatie van materialen, plaats in Brussel.

 

Metal-Alliance.be, het overlegplatform binnen Agoria van toeleveranciers aan de metaalbewerkende industrie in België, grijpt deze vakbeurs aan om jongeren op industriële ontdekkingstocht te sturen met de Discover Metal-Alliance.be Award, een educatief spel voor laatstejaars leerlingen van het technisch en beroeps secundair onderwijs.

 

Metal-Alliance.be wil met deze actie de belangstelling van jongeren voor de metaalbewerkende sector aanwakkeren door ze actief kennis te laten maken met state-of-the-art productietechnologie die vandaag in de industrie gebruikt wordt.

 

Naast het ontdekken van het aanbod op de beurs, krijgen de deelnemende groepen een of meerdere opdrachten uit te voeren op een stand van een deelnemend bedrijf. Daarbij krijgen ze uiteraard uitleg over de machines en feedback bij de uitgevoerde opdracht. Elke deelnemende school keert bovendien met een waardevolle prijs naar huis.

 

Interesse? Meer info en inschrijven

 

TECHCLASS!

 

TECHCLASS geeft jou en je klas op 10 maart 2017 een niet te missen gelegenheid om interessante bedrijven en boeiende beroepen te ontdekken! En het leuke is dat het helemaal voor jou wordt geregeld! Jij dient enkel voor het vervoer te zorgen. 

 

Meer info en inschrijven

 

INDUMATION 

Van 8 tot 10 februari vindt INDUMATION.be 2017 plaats, de technologiebeurs voor Industriële Automatisering in 'factory, process & infrastructure'. 

 

Op de beurs laat Agoria Industrial Automation en Indumation leerlingen hand-on kennismaken met state-of-the-art productietechnologie die vandaag in de industrie gebruikt wordt. De INDUMATION LEARNING TOUR is een educatieve ontdekkingstocht voor technische scholieren. 

Info en inschrijven 

 

# INSTALL YOUR FUTURE

 

Op donderdag 9 maart organiseert Syntra West in samenwerking met de Academie voor de Toekomst "#Install your future". Deze belevenisdag voor laatstejaarsstudenten vindt plaats in Oostende van 9u30 tot 15 uur.

 

Meer info en inschrijven

 

SPITSDAGEN EANDIS

Ook in 2017 nodigt Eandis technische leerkrachten elektriciteit en elektromechanica van het secundair onderwijs en docenten uit het hoger onderwijs uit voor een ontmoetingsmoment. 

Tijdens dit moment worden de ontwikkelingen geschetst in het vakgebied en licht Eandis de engagementen met het onderwijs toe. Om te anticiperen op het bereiken van de klimaatdoelstellingen, neemt ook Eandis een actieve rol op inzake duurzame energie. Welke acties ze hier ondernemen, hoort u op de Spitsdagen. 

De informatiesessie wordt afgesloten met een netwerkreceptie. Daarbij nodigt Eandis ook graag uw directeur of campusverantwoordelijke uit om aan te sluiten voor het netwerkmoment. 
 

Keuze tussen 1 van de volgende data:

  • woensdag 8 februari 2017 – 14.30 uur, Brusselsesteenweg 199 in Melle
  • woensdag 15 februari 2017 – 14.30 uur, Elektriciteitstraat 70 in Mechelen

en schrijf in via de website: http://www.eandis.be/nl/partner/onderwijs/spitsdagen 

 

 

STUDIEDAG ONGEKWALIFICEERDE UITSTROOM

 

Op donderdag 26 januari 2017 gaat de eerste studiedag georganiseerd door Stad Kortrijk rond 'ongekwalificeerde uitstroom' door. 

 

Meer info en inschrijven

 

 

 


VOKA LANCEERT DIGITALE MATCHMAKER TUSSEN SCHOLEN EN BEDRIJVEN

Voka lanceert volgende week een onlineplatform waarop scholen en bedrijven uit de provincie hun vragen en oplossingen voor stageplaatsen, plekken voor duaal leren, faciliteiten, bedrijfsbezoeken,… kunnen kenbaar maken. Een datingsite voor scholen en bedrijven als het ware! Voka doet hierbij een oproep naar de technische scholen om zich nu reeds te registreren op de nieuwe tool via http://westvlaanderen.onderwijs-ondernemen.be/#/

De komende weken en maanden wordt de nieuwe site verder bekendgemaakt bij West-Vlaamse bedrijven en scholen.

STUDIEDAG ONDERZOEKEND LEREN HOWEST

Op 21 september kan je bij Howest Kortrijk terecht voor de studiedag “Grenzen verleggen bij Onderzoekend leren in de klaspraktijk. Hoe vernieuwen binnen het domein van GIP en onderzoekscompetenties?” Keynotespreker is Dirk Frimout met een bijdrage over het onderzoek(end) leren in de ruimte.

Meer info

JOBEXPO

Dankzij JOBexpo krijg je de kans om jouw bedrijf in de kijker te zetten binnen de eigen regio, het netwerk verder uit te bouwen én contacten te leggen met 3000 technische young potentials! Na een theoretische sollicitatietraining, gegeven door de medewerkers van Auxilios, volgt een sollicitatiebeurs waar de leerlingen, uit gewenste studierichtingen, bij jou leren solliciteren. 

Meer info

MET DE KLAS NAAR VOKA OPEN BEDRIJVENDAG EN OMGEKEERD

Voka helpt je graag op weg om met je klas (of je mini-onderneming) naar Voka Open Bedrijvendag te gaan, of om de Voka Open Bedrijvendag naar je klas te brengen. Omdat de jongeren van vandaag de ondernemers en werknemers van morgen zijn, willen we hen via Voka Open Bedrijvendag al laten proeven van het bedrijfsleven. Met de hulp van Vlajo, Vlaamse Jonge Ondernemingen, maakt Voka de afstand tussen onderwijs en bedrijfsleven alweer een beetje kleiner. Hoe? Enerzijds gaat men leerkrachten en leerlingen uitnodigen om de open bedrijven te bezoeken op zondag 2 oktober. Anderzijds biedt Voka kant en klaar lesmateriaal aan om ook in de klas aandacht aan Voka Open Bedrijvendag te besteden.
 
Meer info

Vacaturefolder plaatst carrièremogelijkheden in de voedingsindustrie in de kijker bij jongeren! 
 
De voedingsindustrie speelt in de spits van de Vlaamse industrie; waarbij het zwaartepunt van de (agro)voedingsnijverheid in West-Vlaanderen ligt! Zo is de sector van de diepvriesgroenten, met het epicentrum in de Midden-West-Vlaanderen, de grootste cluster ter wereld in zijn soort!  Deze stabiele, innovatieve én exportgerichte werkgever heeft om te blijven groeien voortdurend nood aan nieuwe werknemers waarbij er een zeer grote vraag is naar technisch geschoolde mensen. Samen met zijn partners kiest RESOC/SERR Midden-West-Vlaanderen er daarom bewust voor om deze dynamische sector en haar vele carrièremogelijkheden bij jongeren in de kijker te plaatsen. 
 
Voor het derde jaar op rij werd een vacaturefolder ontwikkeld. Met tal van advertenties van voedingsbedrijven, een wedstrijd en o.a. uitleg over enkele veel gevraagde functies, hopen we laatstejaars TSO en BSO te overtuigen zodat ze de weg naar een mogelijke job in de voedingssector vinden. 
 
De gedrukte folder wordt in de eerste helft van juni onder meer dan 2.000 laatstejaars uit het TSO en BSO verspreid!
Klik hier om de digitale versie te bekijken
 
De folder is een initiatief van RESOC Midden-West-Vlaanderen, Academie voor de Toekomst, POM West-Vlaanderen, Provincie West-Vlaanderen, VOKA, VDAB i.s.m. RTC West-Vlaanderen, IPV,
Food@Work en VFU.


Schrijnwerk awards

Elk jaar dingen zo'n vijftig bedrijven (schrijnwerkers, interieurbouwers, ramenconstructeurs, gevelbouwers, parketplaatsers, scholen...) mee naar een prestigieuze Schrijnwerk Award. Heeft u een gedurfde realisatie, een uniek project of een perfect afgewerkt meubel in gedachten?

Meer info

Columbus

Naast de onderwijsloopbaanbegeleiding op de school en andere stappen in het studiekeuzeproces is er nu ook ‘Columbus’. Dit instrument geeft je leerlingen inzicht in hun interesses, vaardigheden en capaciteiten.

Meer info

Eurekas

Eurekas wil leerlingen uit het secundaire onderwijs, meer plezier doen beleven aan exact wetenschappelijke vakken (STEM) en ze op die manier proberen warm maken voor een wetenschappelijke of technische loopbaan. Eurekas is een wetenschapswedstrijd die doorgaat op 1 juni 2016 voor jongeren van de 3e graad secundair onderwijs. Er is een didactisch pakket voor leerkrachten, met theoretische beschouwingen & praktische tips met betrekking tot projectwerk beschikbaar.

Meer info

Tools duurzaam bouwen

Op woensdag 25 mei organiseert fvb Constructiv ism Passiefhuis-Platform een kennismakingsmoment voor leerkrachten uit het secundair bouwonderwijs. Maak kennis met een uniek aanbod van lesmateriaal over duurzaam bouwen.

Meer info

BEDRIJFSSTAGE

Vervanging tijdens bedrijfsstage van leraren
Wil een van je leraren graag op bedrijfsstage en is het moeilijk om die te vervangen? Het Departement Onderwijs en Vorming organiseert een proefproject waardoor je tijdens de afwezigheid een beroep kan doen op vervangende activiteiten voor de leerlingen. Een externe organisatie staat in voor activiteiten die het ondernemerschap en de ondernemingszin van de leerlingen stimuleren. Dit kost je school niets. De vervangingsactiviteiten worden ingericht gedurende maximaal 5 werkdagen en dit tijdens de bedrijfsstage van 30 leraren. Info en aanvraagformulieren vind je hier.


STEM-charter

RTC ondertekende het STEM-charter. Dit ambitieus charter is een initiatief van het STEM-platform. Via het charter slaan ze de handen in elkaar met het onderwijs, sectororganisaties, onderzoeksinstituten, bedrijven, de sociale partners - de grote werkgevers- en werknemersorganisaties - en alle Vlaamse universiteiten. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Economie, Werk, Innovatie en Sport, Philippe Muyters ondertekenden het charter ook.

Meer info

WERKR8!

WERKR8! werd ontwikkeld door Jobcentrum, JES en Secundair Onderwijs Dominiek Savio met de steun van het Europees Sociaal Fonds en helpt leerkrachten en trajectbegeleiders om werkzoekenden te transformeren tot loopbaanondernemers.

Bekijk nu de tools die zij uitwerkten.

Slotevent van het ‘lerend netwerk ongekwalificeerde instroom’

Cobot-bedienden, Educam, Huis van het Nederlands, Valoria en Mentor nodigen u op 3 december 2015 graag uit op het slotevent van het ‘lerend netwerk ongekwalificeerde instroom’. De belangrijkste conclusies na anderhalf jaar samenwerking tussen werkgevers, onderwijsverstrekkers en intermediairen worden u gebracht. Betere matching = betere instroom!

Zie uitnodiging

Leidraad STEM voor álle scholen

Minister Crevits lanceerde in november 2015 het STEM-kader voor álle basis- en secundaire scholen. STEM wil meer jongeren aantrekken tot wetenschappelijke en technische studierichtingen en beroepen. Dat is nodig, want bedrijven vragen om meer STEM-profielen.
Door het succes van STEM is er nood aan een richtinggevend, ondersteunend en verdiepend kader dat duidelijk maakt wat STEM-onderwijs inhoudt. Centraal staan de 10 STEM-dimensies en de Lerende Netwerken.

Veel leesplezier!

TechnoTielt 2016

Maak kennis met de tweejaarlijkse actieve opleidings- en jobdriedaagse rond kunststoffen en textiel. Deze gaat door van 4-6 februari in de Europahal te Tielt. In 2016 is het programma uitgebreid en werken nóg meer bedrijven en opleidingsinstanties mee. Mis dit dus niet! ‘Nieuwe Materialen’ bieden ook jobs met toekomst voor onze jongeren. Een unieke kans dus om kennis te maken met deze materialen, de bedrijven die ze produceren en de opleidingen die naar deze sectoren leiden. 
Op vrijdag 5 februari 2016 wordt er een programma aangeboden op maat van de derde graad secundair onderwijs(ASO,TSO,BSO,KSO). De leerlingen kunnen deelnemen aan workshops en doe-opdrachten aangeboden door bedrijven en opleidingsinstanties. Wij hopen u met ons aanbod te kunnen overtuigen om met uw leerlingen een gratis bezoek aan deze beurs te brengen, net op de dag voor de krokusvakantie.
Meer info vrijdag 5 februari van 8.30u tot 13.00u: educatief programma voor de derde graad van het secundair onderwijs (voor ASO, TSO, BSO, KSO).

Algemene info TechnoTielt

Trainingssessies voor onderwijsprofessionals

Volg een van onze trainingssessies voor onderwijsprofessionals en ontdek hoe je je laatstejaarsstudenten kan helpen om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten.
Voor wie is het?
De trainingssessies zijn bedoeld voor leerkrachten uit het ASO, TSO, BSO, Buso, deeltijds onderwijs of volwassenonderwijs. Het maakt niet uit wat je leeftijd of ervaring is als leerkracht.
Wat houdt het in?
Tijdens de trainingssessies -die gratis zijn- krijg je praktische informatie rond het thema werk. We ondersteunen je met oefeningen en informatie die je daarna kan gebruiken in de les. De thema's kunnen aan bod komen tijdens vakken als Engels, Nederlands, geschiedenis of PAV.
Concreet bieden we vier modules aan:
• Module 1: introductie tot loopbaandenken
• Module 2: verdieping in het solliciteren
• Module 3: hoe voer ik een loopbaangesprek met mijn leerling?
• Module 4: kennismaking met ‘Mijn Loopbaan’ als platform voor de carrière van je leerlingen

Waar en wanneer?
Een overzicht per provincie.

Heb je hierover vragen?
Contacteer Virginie Meyfroot - virginie.meyfroot@vdab.be of Alinka De Baene - alinka.debaene@vdab.be

En de campusacties?

Voorlopig blijft in West-Vlaanderen de campusactie bestaan zoals jullie die kennen, nl. het aanbieden van 3 workshops.
Workshops één is verplicht en gaat over de dienstverlening van VDAB, workshop 2:  voorbereiding op het solliciteren en workshop 3: het eigenlijke solliciteren.
Voor de campusacties richten we ons op finaliteitsjaren BSO en TSO.
Hebt u over de campusactie nog vragen, contacteer dan gerust onze aanspreekpersonen.
• Regio Brugge: Dirk Timmerman - 050 440493 - dirk.timmerman@vdab.be
• Regio Oostende: Bart Gardin - 059 556536 - bart.gardin@vdab.be
• Regio Ieper: Iris Vileyn - 056 247857 - iris.vileyn@vdab.be
• Regio Kortrijk: Tine Wybaillie - 056 266 773 - tine.wybaillie@vdab.be
• Regio Roeselare: Dolores Verraest - 051 269402 - dolores.verraest@werkwinkel.be
• Provinciale coördinatie: Virginie Meyfroot - 056 247867 - virginie.meyfroot@vdab.be

Vlaamse Technologie Olympiade

Doe mee aan de technologie olympiade en zet jouw technisch talent in de kijker!
Alle leerlingen van de 1e graad secundair onderwijs, met feeling voor exacte wetenschappen en techniek, kunnen meedingen...
Voor de editie 2016 kan nog ingeschreven worden tot 18/12/15.

Lees meer

Doe mee aan de 3M-Fonds Science Challenge

De Science Challenge is een wedstrijd die leerlingen van middelbare scholen op een prettige manier enthousiast maakt voor wetenschap en techniek.
Bedenk samen met je klas of je team een vernieuwende oplossing voor een alledaags probleem. Die oplossing moet echt iets veranderen voor jou, je familie of voor de maatschappij. Denk daarbij aan de uitdagingen van vandaag: hoe we communiceren, hoe we ons verplaatsen, hoe we gezond blijven, … maar je hoeft je hiertoe niet te beperken.
De 3 beste teams mogen naar het 3M-lab in Zwijndrecht om hun prototype te verbeteren. En tijdens de Grote Finale maken ze kans op de hoofdprijs van € 10.000!

Ontdek er alles over!

22 november is Dag van de Wetenschap

Op de Dag van de Wetenschap is iedereen wetenschapper voor één dag!
De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen en Brussel. Iedereen doet eraan mee: innovatieve bedrijven, universiteiten en hogescholen, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen.

Op de Dag van de Wetenschap kom je op plaatsen waar je anders niet binnen mag. Je ontdekt er uitvindingen en luistert er naar professoren en onderzoekers. Hun demonstraties zetten je wereld helemaal op zijn kop. Of je kan zelf de handen uit de mouwen steken in boeiende workshops.
 
Meer weten? Surf snel naar www.dagvandewetenschap.be.
 
Techniek Werkt

Een nieuwe krant van de VDAB waar techniek centraal staat.

Meer info.

Studiegebieden secundair onderwijs gescreend

Voor elk studiegebied heeft AKOV een analyse gemaakt van alle studierichtingen in de tweede en de derde graad over vijf schooljaren.  Heb je interesse in de belangrijkste vaststellingen en de aanbevelingen voor de modernisering? Bekijk de conclusies van de 29 studiegebieden

WES - Analyse competenties knelpuntberoepen VERZORGING en LASSEN CONSTRUCTIE  - december 2014


Om de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit te bevorderen is het belangrijk om inzich tte krijgen in de verworven competenties binnen Vlaamse en Nederlandse opleidingen die toeleiden tot knelpuntberoepen - PDF.

SODA

Een werkgever vindt het heel belangrijk dat zijn werknemers “SODA” zijn. Een baas weet niet wie hij/zij aanneemt en weet dus niet vooraf of zijn werknemer Stipt is, Ordelijk is, Discipline heeft en een goede Attitude heeft. Het SODA-attest brengt hier verandering in. Sollicitanten met een SODA-attest kunnen vanaf nu op papier bewijzen dat ze deze kwaliteiten bezitten.

Meer info: http://www.sodajobs.be

Subsidies voor projecten in het kader van flankerend onderwijs

Onderwijsinstellingen, verenigingen, lokale besturen enz. met een innovatief project in het kader van flankerend onderwijs en met duidelijke West-Vlaamse link (gevestigd in West-Vlaanderen of waarvan het project op West-Vlaams grondgebied plaatsvindt) kunnen een subsidie aanvragen bij het provinciebestuur. Ze kunnen daarbij maximum 15.000 euro verkrijgen. Het reglement en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op de website.

WAAR ZOUDEN WE ZIJN ZONDER GOED BEROEPSONDERWIJS?
Bekijk het filmpje!

WAT VOORAF GING

 

RTC West-Vlaanderen | Streekhuis Z-M-WVl | Engelse Wandeling 2F4L (ingang F3) | 8500 Kortrijk
Tel. 056/23 37 34 | Fax 056/24 99 90 | info@rtcwestvlaanderen.be