Regisseur op de set van arbeidsmarkt en onderwijs

Hydraulica en pneumatica

Doelgroep

Derde graad Elektriciteit

Situering

Vlaanderen met een sterke industriële activiteit, heeft grote nood aan mensen met kennis in automatisering. Hydraulische en pneumatische systemen zijn heel sterk vertegenwoordigd in verschillende takken van de industrie. De leerplannen van verschillende technisch secundaire opleidingen besteden dan ook terecht de nodige aandacht aan deze hydraulische & pneumatische systemen.

Momenteel ervaren scholen een leemte in voldoende up to date & interactief pedagogisch-didactisch materiaal om deze leerinhouden en doelstellingen op bevattelijke wijze over te brengen.

Project voor leerlingen

In 2012 is het project opgestart voor het studiegebied mechanica. Dit bestond uit de aankoop van hoogtechnologische software rond hydraulica en pneumatica. In 2013 en 2014 richt het project zich op het hernieuwen van de leerlingenlicenties en het verder opvolgen van de bruikbaarheid van de software.

Voor het studiegebied elektriciteit richt het project zich in 2013 op de aankoop van de software. Er werd ook een TTT-opleiding georganiseerd om het gebruik ervan te optimaliseren. In 2014 krijgen scholen opnieuw de kans om leerlingenlicenties te gebruiken.
Er werden 2 soorten licenties (studentenlicenties en netwerklicenties) aangekocht om aan de verschillende noden van de scholen tegemoet te komen. De netwerklicenties zijn geïnstalleerd op de server van de school en kunnen enkel op x aantal computers tegelijk gebruikt worden. De leerlingenlicenties worden door de leerlingen individueel thuis gebruikt, zodat zij ook na de schooluren verder kunnen werken. Deze vorm van licenties moeten elk jaar vernieuwd en aangekocht worden, aangezien ze persoonsgebonden zijn.
 

Praktische info

Vanaf september 2014 zijn de nieuwe reeks studentenlicenties beschikbaar. Schrijf dan in via onze website om beroep te doen op dit aanbod. Deze licenties zijn 1 schooljaar geldig en kunnen op een persoonlijk pc of laptop geïnstalleerd worden. Zo kunnen GIP & ander huiswerk ook buiten de lesuren afgewerkt worden. Een extra kans om jullie leerlingen uit te dagen dus.

Downloaden van een demoversie van de software kan via onderstaande link. Na het goedkeuren van uw aanvraag ontvangt de aanvrager een licentiecode van het RTC en wordt deze demoversie een licentieversie. http://www.smc.eu/portal/WebContent/local/NL/Didacticische_producten/Didacticische_producten.jsp?tree_options=tree_company.js&box=box_basket_v2.jsp&tree_highlighted_node=31601
De handleiding hoe dit precies allemaal te doen hebben inschrijvers begin september 2014 ontvangen.

Inschrijven:
Hoe te werk gaan?
1. Inschrijven via onze website (zowel leerlingen als leerkrachten!)
2. 1 klas = 1 inschrijving
3. Houd rekening met de doelgroep: 6TSO + Sense (elektriciteit-elektronica, elektrische installatietechnieken, elektronische installatietechnieken)
4. Doelgroep BSO kan onder voorbehoud ingeschreven worden als tweede doelgroep – maw als er licenties over zijn dan kennen we deze graag toe aan hen
5. Inschrijven kon tot 6 oktober 2014
6. Na het afsluiten van de inschrijvingen zullen de licenties door ons verdeeld worden en zullen jullie al dan niet een bevestiging van ons ontvangen
7. De aanvragers van deze licenties zullen de handleiding ontvangen met de code voor dit schooljaar (de leerlingen & leerkrachten kunnen sowieso de demoversie installeren en hier 30 dagen gratis beroep opdoen)
8. Deze moeten verspreid worden naar de leerlingen & leerkrachten, die dan de handleiding moeten volgen en de licentie kunnen aanvragen.
9. Enkel voor Elektriciteit via deze pagina

Data Locatie
Leerlingenlicenties voor leerkrachten
Leerlingenlicenties voor leerlingen

Duur

Schooljaar 2014-2015

Project voor leerkrachten

Op 21 februari 2013 ging de TTT voor leerkrachten Elektriciteit door. Na het volgen van deze TTT kan de leerkracht op school met netwerklicenties aan de slag gaan.

Agenda:
U kan kiezen om uitsluitend de voormiddag, uitsluitend de namiddag of de ganse dag langs te komen. Aan diegene die ook de workshop in de namiddag volgen vragen we om het programma reeds te installeren op hun laptop en deze mee te nemen. Onderaan vind je meer info omtrent het installeren van de software.
Via deze link kan je ook al eens een kijkje nemen wat de mogelijkheden zijn van het programma aan de hand van de verschillende video’s.
Naast de thema’s die je terug vind via deze link gaan we ook bekijken hoe je 3D objecten kan invoegen en hoe je een koppeling maakt met een PLC via een OPC server.

8:30h                :Ontvangst
9 h                    :Theoretische voorstelling van softwarepakket Autosim-200
11:15 h             :Pauze + korte rondleiding in het SMC Competence Center
11:30 h             :Praktische aanpak, verdeling, installatie en ondersteuning van 
                          de Software
12:30 h             :Lunch + pauze (broodjes worden voorzien).
13 h                  :Begeleid zelfstandig kennismaken met het pakket
16 h                  :einde

Praktische info

Kostprijs: gratis - vervoer leerkrachten wordt niet terugbetaald

Uur: van 9u-16u

Locatie:
Katho-Departement VHTI
Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk

Gelieve bij opmerkingen te vermelden indien U geen PC kan meebrengen met het softwarepakket op geïnstalleerd en toch wenst deel te nemen aan de namiddag workshop.

Downloaden van de software:
Downloaden van een demoversie van de software kan via onderstaande link. Na de opleiding ontvangt U van het RTC een licentiecode en wordt deze demoversie een licentieversie.)

http://www.smc.eu/portal/WebContent/local/NL/Didacticische_producten/Didacticische_producten.jsp?tree_options=tree_company.js&box=box_basket_v2.jsp&tree_highlighted_node=31601
 

Momenteel is er geen nieuwe TTT gepland. Vergeet niet om uw aangevraagde software te activeren!

Duur

1 dag

Bijkomende info

RTC West-Vlaanderen - Eva Bossuyt
Tel. 056/ 23 37 36
Gsm 0494/88 62 85
eva@rtcwestvlaanderen.be

Partners

SMC

RTC West-Vlaanderen | Streekhuis Z-M-WVl | Engelse Wandeling 2F4L (ingang F3) | 8500 Kortrijk
Tel. 056/23 37 34 | Fax 056/24 99 90 | info@rtcwestvlaanderen.be