Regisseur op de set van arbeidsmarkt en onderwijs

Werkplekleren: algemeen

Wat is werkplekleren?

Werkplekleren is gericht op het aanleren en toepassen van zowel algemene als arbeids- en beroepsgerichte competenties, in een arbeidssituatie die een leeromgeving is.

Om de doorstroming van leerlingen secundair onderwijs naar de arbeidsmarkt zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is RTC West-Vlaanderen gestart met een aantal initiatieven rond werkplekleren. Dankzij samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt kunnen West-Vlaamse leerlingen kennis rechtstreeks op de werkvloer verwerven.

Via werkplekleren krijgen leerlingen een zeer praktijkgerichte opleiding waarbij de leerling kan proeven van de reële werkomstandigheden in een bedrijf. Werken is immers niet alleen een kwestie van de juiste technische vaardigheden, maar ook van stiptheid, stressbestendigheid en de juiste werkattitude.


Basiscompetenties en Attitudes

Bedrijven verwachten niet langer dat de beginnende werknemer perfect technisch geschoold is en alle finesses van de functie kent. Zij zijn wel op zoek naar jonge mensen met de nodige basiscompetenties: een brede algemene vorming, een goede beroepsgerichte basiskennis en technische vaardigheden.

Men is ook op zoek naar gedreven jonge mensen die willen werken en die over de juiste attitudes beschikken: respect voor de mensen en het materiaal waarmee zij moeten werken, interesse voor het  bedrijf of de organisatie en de gehanteerde technologie en vooral ondernemingszin, ondernemend gedrag om de eigen ontwikkeling en de belangen van het bedrijf te bevorderen.


Voordelen


Werkplekleren heeft voordelen voor de lerende én voor de werkgever. Zo kan de lerende een goed geïnformeerde en gemotiveerde studie- en beroepskeuze maken, heeft hij meer voeling met de arbeidsmarkt, verwerft hij algemene en beroepsgerichte competenties. Voor de werkgever zijn er de volgende voordelen: werkplekleren slaat een brug tussen werkgever en potentiële werknemers, het sluit ook aan bij de reële arbeidsmarktnoden en het heeft een productieve bijdrage.


U hebt zelf reeds ervaring met werkplekleren?

Bezorg ons uw praktijkvoorbeelden ! Op die manier kan werkplekleren als werkvorm sneller vorm krijgen in het onderwijslandschap.

Michèle Delbecque
Engelse Wandeling 2F/4L
8500 Kortrijk
Tel. 056 23 37 37
michele@rtcwestvlaanderen.be


Huidige partners

Bekijk nu al eens onze huidige partners in het kader van al onze projecten.

 Wetgeving
 
Werkplekleren
 
Tools en downloads
 
Goede voorbeelden
 

RTC West-Vlaanderen | Streekhuis Z-M-WVl | Engelse Wandeling 2F4L (ingang F3) | 8500 Kortrijk
Tel. 056/23 37 34 | Fax 056/24 99 90 | info@rtcwestvlaanderen.be