Het belang van een goed ventilatieplan in tijden van Corona

 

"Het wordt elke dag dikke truiendag. In de klas was dat vroeger ook zo. Verluchten is zeer belangrijk!"

Marc Van Ranst

 

Om het coronavirus buiten te houden stelt viroloog Marc van Ranst voor om zoveel mogelijk op een ‘natuurlijke manier’ te gaan ventileren.  Met name door simpelweg de ramen van het klaslokaal open te zetten.

 

Important message | Free Icon VIDEO -  Klas af en toe ventileren werkt niet.

De klassen moeten twee of drie keer per dag een kwartier verlucht worden. Maar in slecht geventileerde lokalen volstaat dat niet. VTM NIEUWS heeft de test gedaan in een zomerschool. En de resultaten liegen niet.

 

Deze verluchtingsmethode heeft echter enkele grote nadelen. Een raam openzetten, betekent onmiddellijk een aanzienlijk energieverlies aangezien de verwarming extra moet werken om de ruimte opnieuw op temperatuur te krijgen. Daarenboven wordt er meestal te veel ineens verlucht en heb je het raden naar de richting van de luchtcirculatie. Bovendien is er geen enkele vorm van regeling mogelijk. 

 

Om toch een gezond binnenklimaat te garanderen, is het belangrijk dat we op een andere manier gaan ventileren. Met name door te kiezen voor een systeem van gecontroleerde ventilatie. Deze techniek komt uitvoerig aan bod in onze opleidingen omtrent ‘goede’ ventilatie. Door ons partnership met o.a. Renson, Van Marcke College, Constructiv, Testo en BCB bouw kunnen leerlingen heel wat kennis opdoen omtrent de verschillende soorten ventilatiesystemen en dito inregeling alsook de manier waarop je verwarming en koeling kan integreren in een ventilatieplan.

 

 

 

Meer artikels

 

 

RTC West-Vlaanderen | info@rtcwestvlaanderen.be | OND.: BE0891.813.446