UITLEENDIENST

Shaper Origin

MOBIEL PAKKET

SHAPER ORIGIN


Shaper Origin is een handfrees die gebruik maakt van de moderne CNC-technologie. Hierdoor kan je met gebruik van CAD-tekeningen jouw freesopdrachten perfect uitvoeren. Het is een handfrees die manueel bediend wordt en waarin je digitale ondersteuning krijgt via het gebruiksvriendelijk bedieningsscherm. Het is mogelijk om in enkele seconden freesbestanden direct op het gereedschap aan te maken. Denk hierbij aan vormen, letters en diverse verbindingen. Bovendien kunnen complexere vormen aangemaakt worden via een CAD-tekening en ingeladen worden op het apparaat.


Je kan leerlingen op een zeer praktische en toegankelijke manier hun CAD ontwerpen tot leven laten brengen binnen de klaspraktijk.


Daarnaast biedt Shaper je ook toegang tot de ShaperHub, een interactieve bibliotheek, waarin je project-ideeën en volledige tekeningen en plannen kan vinden.


Zowel de mobiliteit als de mogelijkheid om projecten vanaf de machine zelf op te zetten, maken dit toestel uiterst innovatief. Doordat dit CNC-toestel als mobiele handfrees te verplaatsen is, ontstaat er de mogelijkheid om op veel meer oppervlakken te werken dan wat bij een klassieke CNC-machine mogelijk is (Origin kan bijvoorbeeld een tafel of een vloer ter plaatse uitfrezen).


De intuïtieve bediening bij zowel het uitvoeren als het instellen van de ontwerpen maakt dit toestel erg geschikt om leerlingen een goede basis van werken met CNC bij te brengen.


HOE ONTLENEN?


RTC West-Vlaanderen voorziet een uitleenmodule waarbij een ‘Origin’ en een ‘Workstation’ naar de school kan worden gehaald.


De ‘Workstation’ is een hulpmiddel bij de ‘Origin’ om verticale en horizontale ondersteuning te bieden, alsook iets in een hoek tot 45 graden te plaatsen.

‘Origin’ is een innovatieve CNC-handfrees van het merk Shaper. Shaper is een innovatief zusterbedrijf van Festool dat volledig online opereert vanuit Duitsland. Dankzij RTC is er reeds een workshop in Brugge geweest hierover.


Je kan het materiaal ontlenen door dit formulier in te vullen.


Heb je de opleiding niet gevolgd, maar ben je hierin wel geïnteresseerd stuur dan een mail om je op de wachtlijst te zetten en updates hierover te ontvangen. 


KOSTPRIJS? 


Het ontlenen is gratis maar alle verbruikersgoederen zijn wel zelf te bekostigen.

Er is een basis set freesjes voorzien met shaper adapter, maar als een freesje verbrand is, dan is een nieuw freesje uiteraard ook te bekostigen door de school zelf. Om discussie te vermijden of een freesje al geslepen moet worden of niet, kan een school natuurlijk altijd zelf haar eigen freesjes gebruiken, wat we ook wel erg aanraden.


Wil je toch gebruik maken van de RTC-freesjes dan is het jouw taak om bij ontvangst de freesjes éérst te laten slijpen zodat je zelf héél zeker bent dat je perfect kan werken. Is de feedback van de neutrale slijpdienst dat het freesje niet meer geslepen kan worden, dan zal het nieuw freesje bekostigd moeten worden door de voorgaande school, maar wel aangekocht worden door jou zodat het ook onmiddellijk bij jou terecht komt.

 

AFMETINGEN


 • Shaper Origin: 306 x 227 x 339 mm
 • Shaper Workstation: 248 x 464 x 515 mm

 

HANDLEIDING?


Download alvast hier de Nederlandstalige handleiding.

NLD-Origin Producthandleiding.pdf


VOORBEELDEN


Hieronder enkele voorbeelden van testjes die West-Vlaamse scholen al deden met deze machine.

Shaper_initiatie-oefening_1-Haverlo
Shaper_initiatie-oefening_2_graveren-Haverlo
ShaperHub_initiatie-oefening_puzzel-Haverlo
Shaper_initiatie-oefening_box-joints_kleenexHaverlo
Shaper_initiatie-oefening_box-joints_Haverlo

Praktisch


  Thema

  • Industrie 4.0

   Over onze partner

  SHAPER TOOLS

  https://www.shapertools.com/en-us/


  Based in San Francisco with offices in Stuttgart, Germany, Shaper was founded in 2012 with a mission of making precision cutting easy and accessible to craftspeople everywhere, beginning first with a handheld CNC router called Origin.

  Today, Shaper supports thousands of woodworkers and craftspeople around the globe with the simple approach of developing tools to meet users' needs, rather than expecting users to conform to the tools.